WTI Crude: Περιήγηση στο κόσμο του πετρελαίου, από τις πηγές στα πλούτη με την βοήθεια της σωστής πληροφόρησης🛢️📈

Εισαγωγή στο πετρέλαιο 🌐

🚧Γρήγορες πληροφορίες🚧

1. **Σύνθεση και εξόρυξη**

   - **Σύνθεση:** Το αργό WTI είναι ένας τύπος ελαφριού, γλυκού ακατέργαστου πετρελαίου. “Ελαφρύ”, είναι το πετρέλαιο με χαμηλή πυκνότητα και το “γλυκό” είναι το πετρέλαιο χαμηλό σε περιεκτικότητα θείου.

   - **Εξόρυξη:** Εξορύσσεται κυρίως από πετρελαιοπηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Δυτικό Τέξας.

2. **Σημείο αναφοράς**

   - **Σημείο αναφοράς:** Το WTI είναι το πρότυπο για ποιότητα και λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα είδη πετρελαίου.

   - **Κούσινγκ Οκλαχόμα:** Η φυσική παράδοση γίνεται στο Κουσινγκ, της Οκλαχόμα και η μικρή πόλη καθορίζει την τελική τιμή.

3. **Χρήσεις**

   - **Πηγή ενέργειας** Το αργό πετρέλαιο WTI είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα περισσότερα έθνη σήμερα αλλά και η πρώτη ύλη για την δημιουργία χιλιάδων διαφορετικών προϊόντων.

4. **Δυναμική της αγοράς**

   - **Παγκόσμια ζήτηση** Οι τιμές του αργού WTI επηρεάζονται άμεσα από την παγκόσμια κατανάλωση, οικονομικές καταστάσεις, γεωπολιτικά γεγονότα και τον OPEC, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ζήτηση.

   - **Μεταβλητότητα** Οι τιμές του αργού WTI έχουν αρκετή μεταβλητότητα κάτι που το κάνει ιδανικό για trading.

5. **Ποιότητα**

  - **Ελαφρύ και γλυκό** Το αργό πετρέλαιο WTI είναι γλυκό και ελαφρύ, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανικό για επεξεργασία και μετατροπή του σε βενζίνη και άλλα εμπορεύματα.

6. **Υποδομές**

  - **Αγωγοί** Το αργό WTI μεταφέρεται κυρίως μέσω ενός μεγάλου δικτύου από αγωγούς, οι οποίοι συνδέουν σημεία παραγωγής με κέντρα επεξεργασίας και διανομής.

   - **Αποθήκευση** Το Κουσινγκ, στην Οκλαχόμα, είναι ένα κέντρο αποθήκευσης, και καθορίζει τις τιμές ανάλογα με την χωρητικότητα των αποθηκών του.

7. **Συμμετέχοντες**

   - **Παραγωγοί** Οι παραγωγοί είναι οι κύριοι παίκτες στην αγορά πετρελαίου παγκόσμια.

   - **Διυλιστήρια** Τα διυλιστηρια μετατρέπουν το πετρέλαιο σε άλλα πολύτιμα υποπροϊόντα και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές.

Το πετρέλαιο εν συντομία🤓

Καλωσορίσατε στο δυναμικό κόσμο του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), ένα υγρό περιουσιακό στοιχείο το οποίο τροφοδοτεί οικονομίες με την κινητήριο δύναμη τους, την ενέργεια. Το WTI, είναι συχνά το σημείο αναφοράς στην πετρελαϊκή βιομηχανία λόγω της ιδιαιτερότητας του ως εμπόρευμα.

Εν συντομία, το WTI αντιπροσωπεύει μια ποιότητα πετρελαίου, η οποία εξάγεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατ ακρίβεια στις πετρελαιοπηγές του δυτικού Τέξας, της Λουιζιάνας και της Βόρειας Ντακότας.

Αυτό το ελαφρύ και γλυκό ακατέργαστο πετρέλαιο, είναι γνωστό για την χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, κάτι το οποίο το κάνει περιζήτητο για επεξεργασία και μετατροπή σε προϊόντα υψηλής ζήτησης όπως το πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.

**Ο παγκόσμιος αντίκτυπος** Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του ακατέργαστου WTI επεκτείνεται πολύ περισσότερο από τα σύνορα του Δυτικού Τέξας. Ως ένα από τα δημοφιλέστερα εμπορεύματα για εμπόριο, το εμπόριο και η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου επηρεάζει σχεδόν τα πάντα, από ένα λίτρο βενζίνεις μέχρι και τις διεθνείς αγορές σε παγκόσμια κλίμακα. Η προσβασιμότητα του το κάνει ένα ελκυστικό προϊόν για εμπόριο από traders, αλλά και επενδυτές που το προτιμάνε ως ένα ασφαλές επενδυτικό μέσο.

**Γεωπολιτική Δυναμική** Η επιρροή του πετρελαίου WTI, επεκτείνεται και πολύ περισσότερο από τις διεθνείς οικονομίες. Έθνη πλούσια σε πετρέλαιο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αποκτούν τεράστια γεωπολιτική δύναμη.

Σε αυτό τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε το πετρέλαιο WTI, έτσι ώστε να μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όταν το εμπορευόμαστε.🛢️🌐

Η σημαντικότητα του WTI Crude Oil💯

Η σημαντικότητα του West Texas Intermediate (WTI) στην παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το WTI είναι κάτι περισσότερο από εμπόρευμα, είναι ο κεντρικός μοχλός ο οποίος κινεί τον άξονα λειτουργίας πολλών κρατών σήμερα. 

Ως σημείο αναφοράς τιμής και ποιότητας, το ακατέργαστο πετρέλαιο WTI καθορίζει την πορεία διαφόρων άλλων αγορών ενέργειας, λειτουργώντας ως ένας δείκτης για την πορεία και άλλων προϊόντων όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης.

Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε θείο, το καθιστούν ιδανικό ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης της ποιότητας με άλλα ακατέργαστα πετρέλαια από άλλες περιοχές του πλανήτη. Αυτή η ιδιαιτερότητα του το έχουν κάνει σημείο αναφοράς για νομοθέτες, επενδυτές αλλά και εμπόρους οι οποίοι με βάση τα χαρακτηριστικά του μπορούν να εξερευνήσουν τα νερά της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η προσβασιμότητα και διαφάνεια των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που γίνονται trading σε μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, επίσης επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές, δίνοντας την δυνατότητα στην επιρροή του να περάσει τα σύνορα του μέσω του διαδικτύου και να καθορίζει τις τιμές προϊόντων ενέργειας και όχι μόνο, σε διάφορα μέρη του κόσμου.


Λόγω της ενεργειακής ασφάλειας, ένας παράγοντας που πλέον καθορίζει και την διεθνή ασφάλεια, το πετρέλαιο παίζει ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ διαφόρων κρατών από όλο το κόσμο. 


Η προμήθεια του επηρεάζει τις οικονομίες, την ανεργία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών μιας χώρας, άρα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στην διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών. 🌍🛢️

Κατανοώντας το πετρέλαιο 🛢️

Σύνθεση και ιδιότητες του πετρελαίου⚗️

Το αργό πετρέλαιο έχει διάφορες φυσικές και χημικές ιδιότητες κάνοντας το ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο εμπόρευμα. Το χρώμα του μπορεί να ποικίλει από ελαφρύ κεχριμπάρι μέχρι σκούρο καφέ.

Πέρα από τα φυσικά του χαρακτηριστικά, οι χημικές ιδιότητες του πετρελαίου, παίζουν ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στην χρήση του. Για παράδειγμα το θείο, επηρεάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την καυση του. Το “γλυκό” πετρέλαιο, το οποίο περιέχει λιγότερο θείο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον όταν καίγεται και γι αυτό το προτιμούν οι αγοραστές.

Γνωρίζοντας τις ιδιότητες του είναι αρκετά σημαντικό για κάποιον που το επεξεργάζεται. Η απόσταξη και κλασματοποίηση, είναι μεθόδοι ευρείας χρήσης στην επεξεργασία του πετρελαίου και το διαχωρίζουν σε διάφορα προϊόντα με βάση κάποια σημεία βρασμού.

Αυτή η διαχώριση δημιουργεί νέα προιόντα όπως πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και καύσιμα για τζετ. Τα επεξεργασμένα παράγωγα υποπροϊόντα του πετρελαίου, είναι η ραχοκοκαλιά για διάφορες άλλες βιομηχανίες, απο μεταφορές μέχρι κατασκευές.

Τύποι ακατέργαστου πετρελαίου🌀

Ο κόσμος του αργού πετρελαίου, δεν είναι μονολιθικός, είναι μια μεγάλη οικογένεια από διάφορα είδη πετρελαίου, το καθένα με τις μοναδικές του ποιότητες και χαρακτηριστικά. Μελετώντας και κατανοώντας τους διάφορους τύπους, μπορούμε να κατανοήσουμε και την επιρροή του κάθε τύπου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

**Ελαφρύ vs. Βαρετό Ακατέργαστο πετρέλαιο**

Το αργό πετρέλαιο έχει κατηγοριοποιηθεί σε δύο κύριες κατηγορίες, το ελαφρύ και το βαρετό. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση την πυκνότητα του λαδιού, η οποία με την σειρά της καθορίζεται από το τύπο των υδρογονάνθρακων.

Το ελαφρύ ακατέργαστο πετρέλαιο χαρακτηρίζεται από πιο κοντές αλυσίδες υδρογονανθράκων, και είναι πιο εύκολο στην εξόρυξη του, στην μεταφορά του και στην επεξεργασία, η οποία βγάζει πολύ περισσότερο καθαρό προϊόν, όπως για παράδειγμα την βενζίνη. 

Το βαρετό ακατέργαστο πετρέλαιο από την άλλη, χρειάζεται πολύ περισσότερη επεξεργασία, δίνει λιγότερο καθαρό προϊόν, και παρόλο που περιέχει και αρκετές ακαθαρσίες είναι και αυτό πολύτιμο. 

**Γλυκό vs. Ξινό Ακατέργαστο πετρέλαιο**

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει την ποιότητα, είναι η περιεκτικότητα του σε θείο. Το γλυκό ακατέργαστο πετρέλαιο, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, κάνοντας το περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον όταν καίγεται.

Από την άλλη το ξινό πετρέλαιο, περιέχει θείο και απαιτεί περισσότερη επεξεργασία έτσι ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ένας παράγοντας ο οποίος καθορίζει την τιμή και το κόστος παραγωγής.

Παγκόσμια αποθέματα 🏬

Κάτω από την επιφάνεια της γής, υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα από υγρό μαύρο χρυσό, ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη για πολλά έθνη, αλλά και καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους - τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου.

**Γεωγραφική Ποικιλομορφία**

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου, είναι διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη με τις πλουσιότερες περιοχές να βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν. Αυτές οι περιοχές είναι πλούσιες από πηγές από όπου μπορεί εύκολα να εξορυχθεί το αργό πετρέλαιο.

Εκτός από αυτές υπάρχουν και διάφορες άλλες πηγές στην θάλασσα, που πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας διάφορες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν κάνοντας εξόρυξη στο πάτο του ωκεανού.

**Οικονομικές Επιπτώσεις**

Η κατανομή των αποθεμάτων πετρελαίου, φέρει και μεγάλες ευθύνες στις περιοχές που είναι πλούσιες σε αργό πετρέλαιο. Αυτές οι περιοχές είναι πολύ σημαντικές περιοχές και οι συρράξεις σε αυτές τις περιοχές έχουν σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

**Στρατηγική Σημασία**

Κατανοώντας την παγκόσμια κατανομή των αποθεμάτων, μπορούμε να καταλάβουμε και την ενεργειακή ασφάλεια καλύτερα. Χώρες οι οποίες είναι εξαρτημένες από τα αποθέματα άλλων κρατών, μπορεί να αποτελέσουν απειλή. Με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης, συνάπτουν μακροχρόνιες εμπορικές συμφωνίες έτσι ώστε να μην υπάρχει αστάθεια στις οικονομίες τους.

WTI vs. Brent🥷

Στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, υπάρχουν δύο τύποι πετρελαίου που θεωρούνται τα καλύτερα και ως σημείο αναφοράς της ποιότητας και τιμής για τα άλλα είδη πετρελαίου. Τα δύο καλύτερα είναι το West Texas Intermediate (WTI) και το Brent Crude. Παρόλο που και τα δύο είδη είναι αρκετά σημαντικά, έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους οι οποίες επηρεάζουν την δυναμική της αγοράς αλλά και την οικονομική υγεία διαφόρων εθνών.

**Γεωγραφική Τοποθεσία**

Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι η γεωγραφική τοποθεσία από όπου προέρχονται. Το WTI, προέρχεται από το κυρίως από το Δυτικό Τέξας, αλλά και από άλλες πετρελαιοπηγές οι οποίες βρίσκονται στην Βόρειο Ντακότα και Λουιζιάνα.

Από την άλλη το Brent Crude, προέρχεται από την βόρειο θάλασσα, με την εξόρυξη του να γίνεται κοντά στις ακτογραμμές της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η γεωγραφική διαφορά, επηρεάζει το κόστος μεταφοράς, την διαθεσιμότητα και κατα συνέπεια την τιμή στην αγορά.

**Ποιότητα**

Η ποιότητα του αργού πετρελαίου είναι επίσης ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την τιμή του στην αγορά. Το WTI χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ και γλυκό, λόγω της πυκνότητας του και την ελάχιστη περιεκτικότητα σε θείο, κάτι που διευκολύνει την επεξεργασία του. 

Το Brent Crude, παρόλο που θεωρείται και αυτό γλυκό, είναι λίγο πιο βαρετό από το WTI, δηλαδή έχει περισσότερη πυκνότητα, και περισσότερη περιεκτικότητα σε θείο. Η ποιότητα επηρεάζει την επεξεργασία, και κατα συνέπεια το τελικό προϊόν το οποίο παράγεται από κάθε τύπο πετρελαίου.

**Κέντρα εμπορίου**

Ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή, είναι το κέντρο εμπορίου του κάθε είδους. Το κέντρο εμπορίου του WTI είναι στενά συνδεδεμένο με την Οκλαχόμα, ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και το Brent Crude είναι στενά συνδεδεμένο με το Λονδίνο.

**Διαφορά στην τιμή**

Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του WTI και του Brent είναι λόγω του διαφορετικού κόστους εξόρυξης, γεωπολιτικών γεγονότων, κόστος εξόρυξης και άλλων παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν το κάθε είδος διαφορετικά.

Ιστορική Σημασία του WTI🗝️

Το πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI), εκτός από τον ρόλο του σαν παγκόσμιο αναφοράς στην ποιότητα και τιμή, έχει και μια κάπως πλούσια ιστορία. Το ταξίδι του WTI ξεκινά πριν από δεκαετίες και αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της σύγχρονης κοινωνίας.

**Η Γέννηση στη λεκάνη της Πέρμιας**

Οι ρίζες του πετρελαίου εκτείνονται βαθιά στις κοιλάδες της λεκάνης της Πέρμιας, όπου η ανακάλυψη και εκμετάλλευση του έδωσε μια νέα πορεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η λεκάνη της Πέρμιας έγινε συνώνυμο με την αύξηση της οικιστικής παραγωγής πετρελαίου. Το WTI, ένα πετρέλαιο υψηλής ποιότητας, και χαμηλής περιεκτικότητας έδωσε ώθηση στην Αμερικάνικη οικονομία από την ημέρα της ανακάλυψης του.

**Οκλαχόμα, Η καρδιά του WTI**

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η μικρή πόλη Κουσινγκ στην Οκλαχόμα, έγινε κέντρο εμπορίου του αργού πετρελαίου από τις γύρω πετρελαιοπηγές. Η εγκαθίδρυση του Κουσινγκ ως κέντρο εμπορίου αλλά και αποθήκευσης αργού πετρελαίου, εγκαθίδρυσε την παρουσία του στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Τα ντεπόζιτα στου Κούσινγκ, έγιναν και συνεχίζουν να είναι η καρδιά του αργού πετρελαίου WTI, καθορίζοντας την προσφορά και την ζήτηση.

Αγορές WTI Crude Oil📊

Στο λαβύρινθο των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, τα “futures”, δηλαδή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λειτουργούν σαν οδηγοί, προσφέρωντας ένα μηχανισμο ο οποίος δίνει την δυνατότητα σε πολλούς traders να ασχοληθούν και να κάνουν trading το πετρέλαιο, αλλά την δυνατότητα να κάνουν hedging, κερδοσκοπία αλλά και την εγκαθίδρυση σημείων αναφοράς για την τιμή του αργού πετρελαίου.

**Futures**

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι συμφωνίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών για μια αγοραπωλησία αργού η οποία θα συμβεί σε μελλοντικό χρόνο και μια προκαθορισμένη τιμή. Αυτά είναι σαν μια κρυστάλλινη σφαίρα πρόβλεψης των τιμών του πετρελαίου. Αυτά τα συμβόλαια, δίνουν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κλειδώσουν τις τιμές για τις παραδόσεις αργού τους επόμενους μήνας.

**Κούσινγκ, Οκλαχόμα**

Αυτό που δίνει μια μοναδική διάσταση στο εμπόριο αργού με την χρήση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι το σημείο φυσικής παράδοσης, το Κουσινγκ στην Οκλαχόμα. Αυτή η μικρή πόλη έχει γίνει το κεντρικό σημείο φυσικής παράδοσης πετρελαίου WTI.

**Δυναμική της αγοράς και κερδοσκοπία**

Παρόλο που τα futures είναι ένα αρκετά καλό εργαλείο με το οποίο κάποιος μπορεί να καταπολεμήσει την μεταβλητότητα, προσελκύουν διάφορους κερδοσκόπους οι οποίοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν από τις κινήσεις της αγοράς και αυτό επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τις τιμές και ταυτόχρονα προσθέτει ρευστότητα στην αγορά. 

**Επιρροή**

Οι τιμές του WTI στις αγορές futures καθορίζουν τον τόνο για την πορεία της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτές αλλά και Traders ανα το παγκόσμιο παρακολουθούν τις τιμές στις αγορές futures σαν ένα δείκτη ο οποίος δείχνει την διάθεση της αγοράς, την υγεία της οικονομίας και γεωπολιτική σταθερότητα.

Κύρια κέντρα εμπορίου 📈🛢️

Στο παγκόσμιο δίκτυο εμπορίου του αργού πετρελαίου, υπάρχουν διάφορα σημεία τα οποία λειτουργούν ως κύρια κέντρα εμπορίου και συναλλαγών. Σε αυτά τα σημεία, συναντώνται αγοραστές, πωλητές αλλά και traders, οι οποίοι δημιουργούν μια δυναμική αγορά η οποία με την σειρά της επηρεάζει τις τιμές ανα το παγκόσμιο.

**Το επίκεντρο**

Το κυριότερο κέντρο εμπορίου του WTI είναι η μικρή πόλη Κουσινγκ στην Οκλαχόμα. Αυτή η μικρή πόλη έχει γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου αργού WTI. Η στρατηγική της γεωγραφική θέση, το δίκτυο πετρελαιαγωγών οι οποίοι συναντιούνται εκεί, και οι τεράστιες αποθήκες την έχουν κάνει ένα κύριο κόμβο διακίνησης και εμπορίας πετρελαίου.

**Η πρωτεύουσα**

Το Χιούστον, χαρακτηρίζεται συχνά η ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσμου, λόγω του ότι είναι επίσης ένα κέντρο εμπορίας πετρελαίου. Η στρατηγική της γεωγραφική θέση κοντά στην ακτογραμμή του Κόλπου του Μεξικού, σε συνδυασμό με το λιμάνι του Χιούστον, ευκολύνει την εξαγωγή αργού σε όλο το κόσμο.

**Η γενέτειρα**

Η γενέτειρα του WTI, η λεκάνη Πέρμια, έχει επίσης εξελιχθεί σε ένα κύριο κέντρο εμπορίου, όπου επενδυτές, παραγωγοί αλλά και traders συναντώνται για να κάνουν συναλλαγές από τον καιρό της ανακάλυψης του. 

Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις τιμές 😜

Κατανοώντας τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις τιμές του West Texas Intermediate (WTI), είναι αρκετά σημαντικό έτσι ώστε να μπορούμε να το κάνουμε trading. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις τιμές. Πάμε να τους δούμε!


**1. Παγκόσμια προσφορά και ζήτηση**


Ο κυριότερος παράγοντες που επηρεάζει τις τιμές του WTI είναι η ισορροπία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης. Αλλαγές στην παραγωγή, η οποία επηρεάζεται κυρίως από γεωπολιτικά γεγονότα, πρόοδο στην τεχνολογία ή αποφάσεις από τις συναντήσεις του OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) επηρεάζουν σοβαρά τις τιμές του πετρελαίου και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά αυτού του είδους εξελίξεις.


**2. Γεωπολιτικά γεγονότα**


Γεωπολιτικά γεγονότα, όπως πολέμοι σε περιοχές εξόρυξης πετρελαίου μέχρι και διπλωματικές εντάσεις μεταξύ κυρίων παικτών στην αρένα του παγκόσμιου εμπορίου, είναι ακόμη ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις τιμές του WTI. Οποιαδήποτε διακοπή στην αλυσίδα τροφοδοσίας μπορεί να επηρεάσει τις τιμές.


**3. Οικονομικοί δείκτες**


Οι τιμές του WTI συνδέονται στενά με την παγκόσμια οικονομική “υγεία”. Οικονομικοί δείκτες όπως ανεργία, κατασκευαστικός τομέας, και αύξηση του GDP μιας χώρας μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές. Σε γενικές γραμμές, αν η οικονομία αναπτύσσεται , η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και αν υπάρχει οικονομική κρίση πέφτει λόγω του ότι μειώνεται η ζήτηση. 


**4. Συνάλλαγμα**


Η δύναμη του δολαρίου Αμερικής, το συνάλλαγμα στο οποίο τιμολογείται συνήθως το WTI, παίζει και αυτό το ρόλο του. Ένα αδύναμο δολάριο, σημαίνει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και ένα δυνατό δολάριο σημαίνει κάθοδο.


**5. Τεχνολογικά επιτεύγματα**


Τεχνολογικά επιτεύγματα στην εξόρυξη πετρελαίου, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές λόγω της μείωσης του κόστους εξόρυξης, ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να αυξήση την προσφορά.


**6. Περιβαλλοντικές πολιτικές**


Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ελαφρύνει το αποτύπωμα του στο περιβάλλον, διάφορες αλλαγές στις διάφορες περιβαλλοντικές πολιτικές μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου.


**7. Χειραγώγηση**


Και τελευταίος παράγοντας, ένας παράγοντας ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι ο ρόλος των παγκοσμιων χρηματοοικονομικών αγορών, των traders, και η χειραγώγηση από διάφορα hedge fund.

Εξόρυξη και παραγωγή ⛏️

Κάτω από τα τεράστια λειβάδια του δυτικού Τέξας, κρύβονται μεγάλες ποσότητες του μαύρου χρυσού ο οποίος τροφοδοτεί οικονομίες και αρκετές από τις μοντέρνες βιομηχανίες σε όλο το κόσμο. Πάμε να δούμε από που εξορύσσεται και παράγεται το πετρέλαιο WTI.


**Λεκάνη Πέρμιαν**


Η καρδιά της παραγωγής WTI είναι στην λεκάνη Πέρμιαν, μια τεράστια έκταση που βρίσκεται στο δυτικό Τέξας και νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό. Γνωστή παγκοσμίως, η λεκάνη, είναι μια κοιλάδα γεμάτη από πετρελαιοπηγές, μετατρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ένα μεγάλο παίκτη στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.


**Eagle Ford Shale**


Η περιοχή Eagle Ford Shale, είναι ακόμη μια περιοχή η οποία έχει μπόλικο αργό πετρέλαιο WTI. Η περιοχή βρίσκεται στο Νότιο Τέξας και είναι μια στρατηγική περιοχή με σημαντική συνεισφορά στην παραγωγή πετρελαίου.


**Σχηματισμός Μπάκεν**


Λίγο πιο πάνω, στην στον σχηματισμό Μπάκεν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της βόρειας Ντακότα και Μοντάνα, δείχνει την γεωγραφική ποικιλία των Ηνωμένων Πολιτειών σε πετρελαιοπηγές. Η περιοχή έγινε δημοφιλές, μετά την πρόοδο της τεχνολογίας, λόγω του ότι εφευρέθηκαν νέες μέθοδοι εξόρυξης και πλέον οι εταιρείες μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή.


**Το μέλλον της εξόρυξης**


Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, το μέλλον της εξόρυξης πετρελαίου, θα είναι συναρπαστικό λόγω του ότι όλο και περισσότερες περιοχές γίνονται προσβάσιμες στις εταιρείες εξόρυξης.🛢️🌍

Διαδικασία Εξόρυξης💦

Το ταξίδι από τη δεξαμενή στο διυλιστήριο αποκαλύπτει ένα περίπλοκο κόσμο από τεχνολογία, μηχανική και γεωλογία, την εξερεύνηση και εξόρυξη του πετρελαίου WTI από τα βάθη της γής στην επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας πετρελαίου. Πάμε να δούμε την διαδικασία.


**Εξερεύνηση**


Η αναζήτηση για το αργό πετρέλαιο WTI, ξεκινάει με εξερεύνηση της γής, μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει χαρτογράφηση του φλοιού της γής και γεωφυσικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων. 


Εξειδικευμένες τεχνολογίες όπως σεισμική απεικόνιση, παίζουν ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη και εξερεύνηση πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της γής. Αυτές οι απεικονίσεις επιτρέπουν στους γεωεπιστήμονες να δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες με τα πετρώματα τα οποία περιέχουν πετρέλαιο, κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες εξόρυξης να επιλέξουν τις καλύτερες περιοχές.


**Τεχνικές γεώτρησης**


Η γεώτρηση είναι η πύλη από την επιφάνεια προς τις πηγές αυτές. Οι τεχνικές γεώτρησης έχουν εξελιχθεί σημαντικά, με τεχνικές όπως την παραδοσιακή κάθετη γεώτρηση να παραχωρούν την θέση τους σε μοντέρνες τεχνικές όπως οριζόντια διάτρηση και υδραυλική θραύση.


Στην οριζόντια διάτρηση, οι πηγές επεκτείνονται πολύ περισσότερο από την δεξαμενή, δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερα πετρώματα τα οποία περιέχουν αργό πετρέλαιο μέσα. Η υδραυλική θραύση περιλαμβάνει την εισαγωγή πεπιεσμένου υγρού στα πετρώματα το οποίο σπάει τα πετρώματα και απελευθερώνει το πετρέλαιο.


**Πετρελαιοπηγές**


Όταν μια πηγή δημιουργηθεί, τότε η εταιρεία εγκαθιστά σωλήνες και εξοπλισμό με τον οποίο μεταφέρεται το πετρέλαιο στην επιφάνεια. Γύρο από τις σωλήνες χύνεται τσιμέντο έτσι ώστε να δυναμώσουν οι σωλήνες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της μεταφοράς του μαύρου χρυσού στην επιφάνεια.


**Τεχνική ανάκτησης λαδιού**


Καθώς οι πηγές ωριμάζουν και πέφτει η πίεση μέσα στην πηγή, τότε οι εταιρείες χρησιμοποιούν μια τεχνική ανάκτησης λαδιού, όπως την έγχυση φυσικού αερίου, θερμότητας ή χημικών τα οποία αυξάνουν το ποσοστό λαδιού που εξορύσσεται από την πηγή.

Περιβαλλοντικές πολιτικές🏞️

Καθώς ο κόσμος παλεύει για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών εξόρυξης πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), το πετρέλαιο στέκεται στην μέση της ανάγκης για ενέργεια αλλά και του θέματος των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Πάμε να δούμε τι πρακτικές εξόρυξης υιοθετούνται για την μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εξόρυξη πετρελαίου.


**Υπεύθυνες πρακτικές διάτρησης**


Οι υπεύθυνες πρακτικές εξόρυξης πετρελαίου παίζουν ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τεχνολογίες όπως κατευθυντική γεώτρηση, επιτρέπουν στις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε διάφορες πηγές από μια μόνο διάτρηση, κάτι που μειώνει τις επιπτώσεις στα διάφορα οικοσυστήματα στην επιφάνεια της γής.


**Διαχείριση υδάτων**


Το νερό, ένας αρκετά πολύτιμος πόρος, είναι αρκετά σημαντικό κατα την διάρκεια της εξόρυξης. Η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων είναι αρκετά σημαντική για την διασφάλιση της φιλικης προς το περιβάλλον λειτουργίας των πετρελαιοπηγών. 


Η ανακύκλωση και η επεξεργασία των υδάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη του πετρελαίου μειώνουν την ζήτηση για φρέσκο καθαρό νερό, και μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για την μόλυνση των υδάτων στην περιοχή.


**Τεχνολογίες μείωσης των ρύπων**


Οι εταιρείες εξόρυξης αργού πετρελαίου WTI χρησιμοποιούν τεχνολογίες μείωσης των ρύπων. Εξειδικευμένα συστήματα μαζεύουν και καίνε το μεθάνιο που βγαίνει από την πετρελαιοπηγή έτσι ώστε να μειώνονται οι ρύποι από την εξαγωγή του πετρελαίου από την γη.

Επεξεργασία⚙️

Ως το αίμα βιομηχανιών και οικονομιών, το West Texas Intermediate (WTI) περνάει από μια μακρά διαδικασία επεξεργασίας πριν καταληξει στο αυτοκίνητο μας. Πάμε να δούμε την διαδικασία που περνάει το πετρέλαιο πριν καταλήξει στο αυτοκίνητο μας ή ακόμη και στο ντεπόζιτο κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού μας.


**Εισαγωγή**


Τα διυλιστήρια πριν ξεκινήσουν την επεξεργασία θα πρέπει να το εισάγουν στις εγκαταστάσεις τους. Τα χαρακτηριστικά του WTI το κάνουν ιδανικό για επεξεργασία και μετατροπή σε πιο ακριβά προϊόντα.


**Πύργοι**


Στην καρδιά της διαδικασίας της επεξεργασίας πετρελαίου, βρίσκονται οι πύργοι απόσταξης, ένας χώρος όπου το πετρέλαιο θερμαίνεται σε διάφορες θερμοκρασίες έτσι ώστε να εξατμιστουν τα συστατικά του. Καθώς τα αέρια περνάνε μέσα από τους σωλήνες των πύργων προς τα πάνω, κρυώνουν και μετατρέπονται σε διάφορα προϊόντα ανάλογα με το σημείο βρασμού. 


**Κλασματοποίηση**


Η κλασματοποίηση, το επόμενο βήμα στην επεξεργασία του πετρελαίου, ξεχωρίζει τα διυλισμένα συστατικά σε προιόντα. 


**Μετατροπή**


Τα διυλιστήρια προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό προϊόν από τα βαρέλια αργού που επεξεργάζονται και χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνολογίες για την μετατροπή τους στο τελικό προϊόν.


**Ανάμειξη**


Για να ικανοποιούν διάφορα επίπεδα ποιότητας, τα προιόντα περνάνε από ακόμη ένα στάδιο, όπου αφαιρούνται άλλα επιβλαβή συστατικά όπως το θείο και αναμειγνύονται έτσι ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του τελικού προϊόντος που θα πάρει ο καταναλωτής.


**Διανομή**


Όταν επεξεργαστούν, τα προιόντα τα οποία προέρχονται από το αργό πετρέλαιο WTI, ξεκινούν το ταξίδι τους προς τους καταναλωτες ανα το παγκόσμιο.

Απόσταξη💉

Στο κόσμο της επεξεργασίας πετρελαίου, η αποσταξη και κλασματοποίηση είναι οι κύριες μέθοδοι που μετατρέπουν το αργό πετρέλαιο σε διάφορα προιόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. 


**Απόσταξη**


Η απόσταξη, το αρχικό βήμα στην επεξεργασία του πετρελαίου, μιμείται την αρχαία διαδικασία επεξεργασίας αλκοολ. Το WTI είναι ένα μείγμα από υδρογονάνθρακες, οι οποίοι όταν φτάσουν σε σημείο βρασμού εξατμίζονται και μετατρέπονται σε διάφορα προϊόντα.


**Κλασματοποίηση**


Η κλασματοποίηση παίρνει το προϊόν που βγαίνει από την απόσταξη και το μετατρέπει στο τελικο προιόν. Μετά την διαδικασία αυτή βγαίνει η νάφθα, η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης μεταξύ άλλων.


**Νάφθα**


Ένα από τα πρώτα προιόντα που βγαίνουν από την επεξεργασία είναι η νάφθα, το κύριο συστατικό για την παραγωγή της βενζίνης. 


**Ντίζελ και κηροζίνη**


Η κλασματοποίηση δίνει και τα προϊόντα ντίζελ και κηροζίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες ως βαρύ καύσιμο για την τροφοδοσία εργοστασίων αλλά και ως καύσιμο για μεταφορές.

**Βαρέα προϊόντα**


Τα απομεινάρια, τα οποία μένουν στον πάτο, μετά την διύλιση, δεν πάνε χαμένα. Αυτά τα απομεινάρια περνάνε περεταίρω επεξεργασία και από αυτά παράγεται άσφαλτος, λιπαντικά και διάφορα άλλα προιόντα τα οποία χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες.

Προϊόντα⛽

Τα επεξεργασμένα προϊόντα του West Texas Intermediate (WTI) παίζουν ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας ζωές. Πάμε να τα δούμε!


**Βενζίνη**


Ένα από τα κυριότερα προϊόντα του πετρελαίου είναι η βενζίνη. Η βενζίνη τροφοδοτεί τα αυτοκίνητα, τις μοτοσυκλέτες αλλά και πολλά άλλα μέσα μεταφοράς με ενέργεια.


**Ντίζελ**


Ένα πιο “βαρύ” προιόν του WTI, μετά την βενζίνη αλλά εξίσου σημαντικό είναι το ντιζελ, δηλαδή το πετρέλαιο κίνησης, η κινητήρια δύναμη για τις μεταφορές εμπορευμάτων και την φθηνή λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.


**Καύσιμα αεριωθουμένων**


Ακόμη ένα παράγωγο του πετρελαίου, είναι η κηροζίνη, το καύσιμο για αεριωθούμενα τζετ και αεροπλάνα.


**Πετροχημικά**


Εκτός από τα καύσιμα, το πετρέλαιο WTI παράγει και διάφορα πετροχημικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.


**Λιπαντικά**


Τα βαρύτερα στοιχεία του πετρελαίου παράγουν λιπαντικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την λίπανση μηχανών και άλλων βαρέων μηχανημάτων.


**Άσφαλτος**


Τα κατάλοιπα από την επεξεργασία του πετρελαίου, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ασφάλτου η οποία με την σειρά της χρησιμοποιείται στην κατασκευή δρόμων.

Μεταφορές🚚

Στο παγκόσμιο δίκτυο αλυσίδων τροφοδοσίας, η μεταφορές του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) γίνονται με διάφορους τρόπους όπως αγωγούς, σιδηρόδρομους και τάνκερ. Πάμε να δούμε τις διαδρομές από τις πηγές μέχρι το πρατήριο της γειτονιάς μας!


**Αγωγοί**


Οι αγωγοί είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους μεταφοράς αργού πετρελαίου WTI. Καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, αυτές οι υπόγειες φλέβες μεταφοράς του μαύρου χρυσού είναι αρκετά σημαντικές για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων με σχετικά φθηνό κόστος μεταφοράς.


**Αγωγοί συγκέντρωσης**


Οι αγωγοί συγκέντρωσης ξεκινάνε από τις πετρελαιοπηγές και συγκεντρώνουν το πετρέλαιο σε ορισμένα σημεία όπου από εκεί και πέρα ενώνονται με μεγαλύτερους αγωγούς για την μεταφορά τους στα διάφορα διυλιστήρια.


**Αγωγοί διανομής**


Οι αγωγοί διανομής είναι η κύριες αρτηρίες του δικτύου από αγωγούς πετρελαίου και συνδέουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Αυτοί οι αγωγοί λειτουργούν σαν την ραχοκοκαλιά του δικτύου διανομής και ξεκινάνε από την Πέρμια μέχρι τα διυλιστήρια πετρελαίου.


**Μεταφορές με τάνκερ**


Για περιοχές που βρίσκονται μακριά από τους αγωγούς, οι μεταφορές WTI γίνονται με τάνκερ. Πολλά λιμάνια συμβάλλουν στις εξαγωγές WTI παγκόσμια.


**Μεταφορές με σιδηρόδρομους**


Σε περιοχές που δεν είναι πρακτική η μεταφορά του με αγωγούς ή τάνκερ, το πετρέλαιο μεταφέρεται με τρένα. Αυτό δίνει στο πετρέλαιο μια δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς σε περιοχές που το χρειάζονται επείγον.

Προκλήσεις⛓️

Παρόλο που η μεταφορά του West Texas Intermediate (WTI) είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα από αγωγούς μέχρι νομοθεσίες. Πάμε να δούμε τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο WTI.


**Υποδομές**


Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ίδια η υποδομή του πετρελαίου. Επεκτείνοντας το δίκτυο αγωγών και συντηρώντας το φέρει πολλές προκλήσεις για τις εταιρείες.


**Περιβάλλον**


Η μεταφορά μέσω αγωγών, τανκερ ή σιδηρόδρομους, δεν αφήνει αδιάφορους τους περιβαλλοντιστές οι οποίοι κατα καιρούς διαμαρτύρονται. Η συνεχής προμήθεια και ταυτόχρονα η διασφάλιση της ασφάλειας του περιβάλλοντος επίσης δημιουργεί αρκετές προκλήσεις στην βιομηχανία.


**Νομοθεσίες**


Οι διεθνείς νομοθεσίες επίσης δημιουργούν πάρα πολλές προκλήσεις στην βιομηχανία πετρελαίου. Από νέες νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος μέχρι και νομοθεσίες οι οποίες ρυθμίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων μαστίζουν την βιομηχανία.


**Γεωπολιτικά**


Το ταξίδι του WTI μέσω διεθνών συνόρων, πολλές φορές δημιουργεί επεισόδια. Εντάσεις, αλλά και αλλαγές σε διάφορες κυβερνήσεις πιθανόν να επηρεάσουν τις ροές πετρελαίου και τις τιμές.

Παγκόσμια επιρροή του WTI 🌍

Το West Texas Intermediate (WTI), το οποίο συχνά αναφέρεται και σαν “Τσάι από το Τέξας”, παίζει ένα αρκετά σημαντικό ρόλο σε διάφορες οικονομίες αλλά και στις καθημερινές ζωές μας. Πάμε να δούμε τι επιρροή έχει το πετρέλαιο!


**Εμπορικά Ισοζύγια**


Το WTI είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας. Έθνη τα οποία είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, αλλά και καταναλωτές βρίσκουν συχνά τα εμπορικά τους ισοζύγια στενά συνδεδεμένα με τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. 


Έθνη τα οποία εισάγουν πετρέλαιο, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστα εισαγωγής όταν ανέβει η τιμή του πετρελαίου επηρεάζοντας αρνητικά την γενική οικονομία τους ενώ τα έθνη τα οποία εξάγουν να επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό.


**Πληθωρισμός**


Σαν μια κύρια πρώτη ύλη το πετρέλαιο WTI μπορει να συμβάλει σε πληθωριστικές πιέσεις. Όταν οι τιμές ανέβουν, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, και αυτό με την σειρά του, επηρεάζει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες με την σειρά τους ανεβάζουν το κόστος του τελικού προϊόντος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο καταναλωτής.


**Ενεργειακή εξάρτηση**


Πολλές βιομηχανίες είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο, όπως οι βιομηχανίες κατασκευών, μεταφορών, αλλά και πολλές βιομηχανίες χημικών είναι ενεργειακά εξαρτημένες από το μαύρο χρυσό. Διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν συχνά τις βιμοχανίες αυτές οι οποίες πολλές φορές απολύουν προσωπικό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.


**Δημοσιονομικές πολιτικές**


Για τα έθνη τα οποία παράγουν πετρέλαιο, οι τιμές του WTI επηρεάζουν άμεσα τις εισπράξεις της κυβέρνησεις από την φορολογία του πετρελαίου. Τα εισοδήματα, συμβάλλουν σε εθνικούς προϋπολογισμούς και καθορίζουν άμεσα τις δημοσιονομικές πολιτικές.


**Χρηματιστήρια**


Οι τιμές του WTI επηρεάζουν και τα χρηματιστήρια ανα το κόσμο. Μετοχές οι οποίες ανήκουν σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την εξόρυξη πετρελαίου αλλά και άλλους τομείς τους οποίους επηρεάζονται άμεσα από την άνοδο η κάθοδο των τιμών του πετρελαίου, μπορούν να επηρεαστούν από τις διακυμάνσεις των τιμών.


**Ενεργειακή ασφάλεια**


Έθνη τα οποία επηρεάζονται από τις αλλαγές στις τιμές του WTI, χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως ένα όργανο για διαπραγματεύσεις σε διπλωματικές συναντήσεις. Ασφαλής εμπορικές συμφωνίες οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή ροή του πετρελαίου, συμβάλλουν στην ειρήνη σε διάφορες περιοχές του κοσμου.


**Συγκρούσεις**


Περιοχές οι οποίες είναι πλούσιες σε αποθέματα WTI συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων της περιοχής.


**Κυρώσεις**


Συχνά το WTI χρησιμοποιείται σαν ένα εργαλείο για την εφαρμογή κυρώσεων σε διάφορες χώρες παραγωγούς πετρελαίου. Η ικανότητες μιας χώρας να συνεχίσει το εμπόριο πετρελαίου μετά από την εφαρμογή κυρώσεων είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας έτσι ώστε να μην κλονιστεί η οικονομία της από τις κυρώσεις.

**Καταναλωτές**


Οι διακυμάνσεις των τιμών του WTI επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους καταναλωτές ανα το παγκόσμιο λόγω του ότι οι τιμές των παράγωγων προϊόντων του πετρελαίου αυξάνονται με αποτέλεσμα να επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές.

Σε τελικές γραμμές… 🌟

Ελπίζω να σας άρεσε η ανάλυση του πετρελαίου που έχω κάνει και ελπίζω να το κατανοήσατε καλυτερα. Έχουμε μιλήσει για τα σημαντικότερα πράγματα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου έτσι ώστε να μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα για να μπορούμε να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις όταν το εμπορευόμαστε. 


Αν θέλετε να μιλήσουμε για κάτι σχετικά με το θέμα ή να παίρνετε σήματα για συναλλαγές μπορείτε να κάνετε εγγραφή στην λέσχη εδώ!🌐🛢️📈